Rabu, 13 Julai 2011

RESEPI BEST PUNYE

ni nak bagi resepi...best punye...
NAMA RESEPI NI LAKSA SIAM ATAU NAMA REKAAN (MUKDI)...HEEE...
CARA NAK BUAT DAN BAHAN-BAHAN NYA...BEST NI KALAU MAKAN FUHHH...TERANGKAT....CUBA TRAY TEST..

Bahan-bahan ( sajian 8-10 org )

  • 1 paket laksa kering (rebus & toskan)
  • 7-8 ekor ikan selayang/kembung/selar (rebus, asingkan isi)
  • 1 biji kelapa (perah dlm 7-8 cawan santan)
  • 8-10 helai daun limau(mayang halus)
  • 1 1/2 labu bwg besar (potong 8 bhgn=besar2)
  • bahan utk kisar
  • isi ikan yg diasingkan tadi
  • 10-13 btg cili padi merah
  • 1 sudu teh lada hitam
  • 2 inci kunyit hidup
  • 2 inci lengkuas
  • 2 btg serai
  • 1 inci halia
  • bahan ulam :
  • 7-8 ulas bawang putih (potong nipis2, goreng bersama sedkit minyak sampai perang-ini wajib nih utk ulam)
  • kacang panjang-potong nipis2(pilihan)
  • timun diracik(pilihan)
  • kobis -mayang halus(pilihan)
  • taugeh (pilihan)
  • Sawi jeruk - hiris nipis (pilihan)
  • salat daun

Cara-cara

  1. korang campur semua bahan blender dgn santan & bwg besar, masak dgn api sederhana. Bila menggelegak, masukkan daun limau purut dimayang tadi. masukkan garam & aji.
  2. lepas tu biarkan kuah dia surut sket(pekat) dlm 1/2 inci. Lepas tu timbang rasa masin maneh, lemak..
  3. resepi asal ade batang pisang yg lembut(pokok pisang ade rebung ker?). batang pisang tu dikupas sampai jumper isi paleng dlm dan putih bersih. potong nipis2 , terus masukkan dlm periuk masak bersama kuah. batang pisang tu akan jadi lembut & rasa dia sedap...manis2 jer..
  4. NOTE: terluper plak, resepi asal ade serbuk cili. Korang leh buat sindri jerk..basuh cili kering, lap dgn kain bersih. goreng tanpa minyak atas api perlahan sampai nampak agak garing. Jgn sampai hangus, biler dah agak sejuk, korang blend hancur sampai jadi serbuk.(ini utk yang tahan pedas ajer)
  5. tu kalau nak buat cili yang serbuk...kalau nak buat cili basah plok...bland le cili kering,letak minyak tumis belancan lepas..agak kuning dan berbau kau2..baru le letak cili tu goreng le sampai kering...campur udang baring..dan mayang bawang merah..campur skali ,letak garam ..n pak aji sikit....untuk rasa.. pah tu boleh le di hidang....baru le pagi beratur tunggu turn..nak masuk toilet..heeee selamat mencuba resepi...ni best....


Tiada ulasan :

Catat Ulasan